Cateva lucruri elementare despre statiile radio CB

Data: 23 Decembrie 2016

Radio CB (din engleză de la Citizens' Band radio) este un sistem de comunicații radio pe distanțe scurte pe o serie de 40 de canale in banda de 27 MHz (11 m). Serviciul de radio CB este diferit de FRS, GMRS, Murs, sau radio amatori. În multe țări, CB nu are nevoie de o licență și, spre deosebire de radio amatori, aceasta poate fi folosit atât pentru afaceri, precum și pentru comunicațiile cu caracter personal. Ca multe alte servicii radio bidirecționale, canalele CB sunt folosite în același timp de mai mulți utilizatori. Numai o stație poate transmite la un moment dat. Alte posturi trebuie să asculte și să aștepte eliberarea canalului comun

Cateva tari au creat cateva servicii raio similare cu diferite standarde si cerinte de licenta. Desi sunt recunoscute cu alte denumiri, cum ar fi Serviciul General de Radio in Canada, folosesc aceeasi frecventa (de la 26 la 28 MHz), au utilizari similare, si stantarde tehnice similare. Totodata poate necesita licenta, eligibilitatea fiind simpla. Unele tari au de asemenea servicii personale de radio in banda UHF, cum ar fi PMR446 din Europa sau CB UHF din Australia

CB a fost practic singurul sistem practic de comunicare pe doua cai pentru persianele fizice, servind cateva categorii de clienti cum ar fi soferii de TIR, pasionatii de radio si cei care au nevoie de comunicare radio pe raza scurta (electricieni, instalatori), care trebuie sa comunice intre ei si sediu. In timp de unii utilizatori au trecut la alte servicii radio, CB este inca un hobby popular in multe tari. Frecventa de 27 MHz folosita in CB, a descurajat folosirea comunicarii la interior prin statiile portabile, necesitand un mediu deschis pentru propagare. Multi utilizatori de statii portabile au trecut pe 49 MHz si UHF. 

Statiile CB inca sunt populare printre camionagii si in ultimi ani conducatorii de turisme. Canalul de urgenta in majoritatea tarilor este 19; In australia este canalul 8, sau 40 pe UHF. In Rusia este canalul 15, iar in Gresia este canalul 13, in toate tarile pe banda AM.

 

Statiile CB se impart in:

Portabile: Statii ce pot tinute in mana si nu trebuiesc montate in masina. Ele pot fi folosite atat in afara masinii cu antena si acumulatori, cat si in masina ca statie mobila, conectata la soclul de bricheta al masinii si la o antena externa. Exemple pot fi Storm Turbo Extreme sau President Randy II.

Mobile: Statiile radio CB ce se aseamana cu un casetofon de masina. Ele vin in diferite forme, culori si dotari. Cateva modele ar fi: Storm Matrix, Avanti Alpha, President Truman.

Fixe: Sunt statiile concepute pentru a fi folosite in casa, alimentate la 220V, pentru ca au inclusa sursa de tensiune. Acestea nu pot fi folosite in masina.

 

Cateva din tehnologiile importante folosite de statiile de ultima generatie ar fi:

Squelch Automat (ASC sau ASS) - Reducatorul de zgomot manual permite operatorului adaptarea in functie de conditiile de trafic radio si chiar receptionarea cu zgomot atunci cand statia corespondenta se aude slab , cel automat elimina zgomotul din difuzor datorat parazitilor electrici (inclusiv cel produs de instalatia electrica a masinii - stergator de parbriz , de exemplu) dar in acelasi timp si toate semnalele utile slabe .

Memorarea canalelor – Pentru salvarea canalelor folosite mai des

MIC-Gain, RF-Gain – Stau mai mereu la maxim

ESP – Face sa se auda mai bine semnalele audio slabe. Functioneaza perfect daca ambele statii care comunica au aceasta functie

Iesire pentru casti/microfon – Foarte util in cazul in care nu vreti sa deranjati pasagerii cu limbajul CB „colorat”

Buton ANL (Limitare automata a zgomotului) – Reduce zgomotele generate de exemplu de instalatia electrica a masinii, mai ales pentru AM si masini cu sistem clasic de aprindere.

Taste pe migrofon – pentru blocarea tastaturii si schimbarea canalelor

Recomandari

Garantia: Pentru noile generatii de statii radio CB, garantia poate varia de la 2 ( Storm) la 5 ani (President si Avanti) , dar care nu acopera defectele provocate de utilizarea necorespunzatoare a statiei. Prin tehnologia de fabricatie si calitatea pieselor, producatorul asigura acest termen pentru produsul lui. Aceasta perioada de garantie se reflecta si in pret.

Producatorul: Tara de origine nu trebuie sa fie un criteriu de selectare a statiei. Marii producatori indiferent de domeniul din care fac parte cauta mana ieftina de lucru. Desi firma este din Franta, Germania, SUA sau Danemarca, pe produs va scrie "made in China", "made in Taiwan" sau "made in Philipine". De obicei parametri finali ai produselor se fac in tarile de baza, de exemplu President in Franta, Balaruc .

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus